Podtatranci podporujú urýchlené spracovanie kalamity

03.12.2005 Poprad

Spišská Belá 3. decembra (TASR) - Za urýchlené spracovanie kalamity v TANAP-e sa vyslovilo Regionálne združenie tatranských a podtatranských obcí (RZTPO), kt...
Spišská Belá 3. decembra (TASR) - Za urýchlené spracovanie kalamity v TANAP-e sa vyslovilo Regionálne združenie tatranských a podtatranských obcí (RZTPO), ktoré podporilo snahu Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u predísť rozšíreniu podkôrneho hmyzu. Zástupcovia 47 miest a obcí tatranského a podtatranského regiónu sa obávajú kôrovcovej kalamity a následnej straty celospoločenských funkcií lesa, čo by malo negatívny vplyv na cestovný ruch i kvalitu života v regióne.

Podľa informácií zo ŠL TANAP-u doposiaľ sa im podarilo spracovať 1,648 milióna metrov kubických kalamitného dreva, pričom vyčistili 7292 hektárov plochy poškodenej veternou kalamitou. Z tohtoročného plánu zostáva spracovať a vyviesť necelých 100 tisíc m3 poškodenej drevnej suroviny.
Od haluziny vyčistili vyše 3300 hektárov a rekonštrukciu mladých lesných porastov, ktorú začali v jesenných mesiacoch, ukončili na 350 ha. Na obnovu lesa v jarnom období pripravili vyše 400 ha, pričom zalesnených je asi 120 ha.
Prvoradým cieľom ŠL TANAP-u naďalej zostáva urýchlene spracovať kalamitnú drevnú hmotu s cieľom minimalizovať riziko požiarov a premnoženia podkôrneho hmyzu. Zástupcovia ŠL TANAP-u pripomenuli, že napriek rýchlemu tempu prác nemohli doposiaľ spracovať približne 130 tisíc m3 kalamitnej drevnej suroviny preto, že nedostali výnimku, alebo o jej udelení zatiaľ štátna správa ochrany prírody nerozhodla.
 

Vyberte región

mark